Dodano: 22-05-2009 22:03 |
Użytkownik usunięty
|
Jestem nowym uzytkownikiem i mam male problem z przyzwyczajeniem sie do niektorych opcji a niektore po prostu sa dla mnie abstrakcyjne.
Chodzi tu glownie o pobrania. Rozumiem ze jest to ilosc pobran linka pod poczatku istnienia - ale ta liczba jest kompletnie abstrakcyjna. Istotna informacja dla pozycjonerow jest to zeby wiedzieli ile AKTUALNIE jest linkow. Informowanie ze:
"Tak jak Sagi wspomniał... a jeszcze dokładniejszy otrzymasz wynik... jeśli dokonasz analizy ilości pobrań do ilości przydzielonych punktów dokonując porównania, doba do doby, począwszy od pierwszej pełnej doby podczas której były przydzielone punkty. A więc jeśli dzisiaj przydzielasz punkty to obraz ilości pobrań możesz otrzymać po 24h licząc od najbliższej północy... i wtedy ten wynik porównać z wynikiem kolejnej doby. Cały mechanizm rozdzielania linków z wyjaśnieniami można odszukać na forum systemu."
http://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=54853&view=findpost&p=539743
jak Wy to mozecie robic sami za nas, jest dziwne. Nie mam czasu siedziec codziennie i spisywac co ile wzroslo od wczoraj.
Najlepiej jakby byly 3 liczby:
aktualna ilosc linkow | wzrost linkow od wczoraj (czyli ile wiecej jest niz w ostatnich 24gdz) | ilosc wszystkich pobran.
Da to pelny obraz sytuacji.
Ponadto powinna byc KONIECZNIE informacja na temat ilosci domen do nas linkujacych w systemie. Sami wiecie ze ma to bardzo duzy wplyw na efektywne pozycjonowanie - szczegolnie nowych stron - ograniczenie tego tez byloby mile widziane. Wkoncu nowa strona z duza iloscia linkow na dzien dobry od razu dostaje bana a nowemu uzytkownikowi (nie mowiac o osobie ktora stosuje inny system gdzie wartosci sa inne) naprawde nie mowi - tzn czy dajac 10 000 pkt na domene z np 2-3 slowami kluczowymi to nie spowoduje bana .... (notabene wciaz nie wiem wiec jesli ktos moze mi udzielic info na ten temat byloby tez super ).
Dzieki |
Dodano: 23-05-2009 16:20 |
astra
|
By zrozumieć całą tą "abstrakcyjność" musisz sobie uzmysłowić podstawową rzecz - gotlink jest systemem rotacyjnym Owszem ciekawy masz pomysł z uzyskaniem jakiejśtam liczby która by nam określała ile linków aktualnie jest wyświetlanych - ale jednak względem czego? Bo przecież z racji charakteru systemu, raz te linki sie wyświetlają, raz nie - tak też jest z google, raz je widzi i zaindeksuje, drugim razem ich nie ma. Dlatego wartość aktualna linków byłaby sprawą dość trudną do zobrazowania - bo musiałaby być liczona w czasie rzeczywistym, podejrzewam, ze "troszkę" by to odbiło się na wydajności serwerów utrzymujących system. I oczywiście byłaby też tylko informacją o tym ile aktualnie Twoich linków jest widocznych w całym systemie, w danej sekundzie. A po odświeżeniu kilku stron ta wartość już by była inna prawda?
Druga sprawa - gdzieś było wyjaśnione, że liczba pobrań w systemie jest nierównomierna z prostego powodu - algorytm najpiew stara się nasz link wyświetlić w podobnej kategorii tematycznej co kosztuje więcej pobrań, a potem na innych stronach. To też masz już wyobrażenie, że jednak całość trudno byłoby połączyć w takie małe, zgrabne i co najważniejsze zawsze aktualne podsumowanie wzgledem ilości wyświetlanych linków. Dlatego wygodniej jest jak już chcesz - liczyć tak jak pisał sagi, będziesz miał jako tako prognozę stanu linków + bierz poprawkę na to, że nie wszystkie linki google łyka, bo może akurat nie być w chwili wyświetlania linku bota na stronie.
Co do banów i ich uniknięcia - zainteresuj sie narzędziem przyrostu punktów na grupę. A i taka orientacyjna wartość - 1000-1500 punktów na link powinna być bezpieczna. Oczywiście nie gdy dowalisz takich linków 150 w ciągu jednej doby do jednej domeny - system rotacyjny ma moc, ale trzeba jej używać z głową. Również wygodne jest używanie priorytetów linku w grupie, zobaczysz że po jakimś czasie załapiesz o co chodzi, wyczujesz sprawę z optymalnym dawkowaniem punktów względem linków.
Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłem. |
Dodano: 23-05-2009 17:40 |
Użytkownik usunięty
|
To ze mamy do czynienia z systemem rotacyjnym to jest oczywiste. Twoje pytanie "wzgledem czego" opisalem - takie które były opublikowane przez ostatnie 24 godziny od momentu w ktorym ten stan sprawdzam - ew server moga to robic o kazde ustalonej godzinie np 2 -3 rano - cokolwiek - jednak to juz da obraz co praktycznie sie dzieje. Wkoncu system musi wiedziec co jest grane poniewaz jakos zlicza punktacje. Jesli to robi i publikuje x linkow miedzu 2:00 rano a 1:59 rano nastepnego dnia to juz mamy jakis punkt odniesienia. Zliczenie tego nie powinno byc problemu dla systemu. Nie mowie o kazdo sekundowym sprawdzeniu poniewaz oczywiste jest to ze system by nie wydolil. Tak naprawde odnosilem sie do tego do tworcy tego systemu SAMI napisali:
"A więc jeśli dzisiaj przydzielasz punkty to obraz ilości pobrań możesz otrzymać po 24h licząc od najbliższej północy... i wtedy ten wynik porównać z wynikiem kolejnej doby."
Jesli TWORCA mowi ze mozna to recznie robic to dlaczego nie zrobia tego automatu o co prosilem. Chyba im jest latwiej spisywac dane o konkretnej godzinie niz mi?? Ponadto te 3 atrybuty dadza obraz tego co sie dzieje z dana grupa.
Co do drugiej sprawy ktora poruszasz - tak jest ro zrozumiale ze liczba pobran jest wzgledna - ale jednak daje jakistam obraz tego co sie dzieje. Teraz wszystko jest na pozomie abstrakcji.
Ponadto umowmy sie ze informacja nt. ilosci linkow jest rowniez abstrakcyjna. Sitewide links nie maja juz takiego wplywu na pozycje i juz lepiej ograniczac je do paru procent na danej domenie. Wiec informacja na temat ilosci DOMEN ktore linkuja do ciebie przez ostatnie 24 godziny jest tez bardzo wazna informacja. Polecam narzedzie na seomoz ktore to przedstawia to w czytelny sposob. Oczywiscie waga samych domen jest tu istotna oraz anchor text jednak mysle ze wolalbym miec mniej linkow na wiecej domen nie wiecej linkow na mniej domen.
Co do banow - tak uzywam przyrostu ale rowniez nic to mi nie mowi, ale dzieki za info co do tych punktow - zaczalem od 1000 na grupe wiec chyba troche za malo ale better safe than sorry 
dzieki |
Dodano: 23-05-2009 17:59 |
astra
|
Hm, w zasadzie sama taka statystyka przy danym linku, informująca o tym na ilu domenach pojawił się link wczoraj jak i dziś, byłby wygodną i ciekawą informacją. W połączeniu z przyrostem punktów na grupę możnaby się orientować jak względem tego przybywają linki z puli różnych domen. Zobaczymy jak się do tego odniesie administracja - myślę, że pomysł warty co najmniej wzięcia pod uwagę. |
Dodano: 24-05-2009 12:30 |
GLA
|
Tak jak kolega wyżej napisał, informacje ciekawe - niestety naszą podstawą jest zapewnienie stabilności systemu dlatego zanim wprowadzimy rzeczy typu dodatkowe statystyki, musimy się nad tym zastanowić czy warto... |
Dodano: 24-05-2009 17:02 |
Użytkownik usunięty
|
to nie do konca statystyka - tylko kluczowe informacje pozwalajace ocenic co jest robione z linkami.
wkoncu chcecie sie wyrozniac? |
Dodano: 24-05-2009 20:45 |
GLA
|
Tworzenie szczegółowych i aktualnych statystyk w systemie rotacyjnym to konieczność minimum podwojenia obecnych mocy obliczeniowych co jest nie możliwe do czasu kiedy będziemy działać non-profit. |
Dodano: 24-05-2009 20:53 |
Użytkownik usunięty
|
hmm szkoda myslalem ze to jest kwestia zapisania danych o konkretnej godzinie - i tak musicie chyba te dane miec w jakies formie zeby rozliczac punkty.
mam nadzieje ze przyszlosci bedzie to mozliwe z relatywnie malym przyrostem kosztow.. |